luni, 5 august 2013

O femeie puternică

"O femeie puternică este o femeie încrezătoare în forţele proprii."
Primul pas pe care trebuie sa-l faci, inainte de toate, este sa redobandesti increderea ca meriti tot ce e mai bun. Descopera micile gesturi care te pot transforma intr-o femeie puternica, asertiva si implinita.

Totul pleaca de la incredere

Lipsa de incredere in propriile forte este o gaura neagra, capabila sa inghita cantitati uriase din energia pe care ai putea sa o folosesti pentru a-ti implini visurile. Cel mai adesea isi are originea in copilarie si te poate urmari toata viata. O persoana cu o stima de sine scazuta nu poate fi o persoana puternica. Din fericire, de-a lungul timpului, poti corecta aceasta problema care iti taie de multe ori elanul.

O caracteristica a celor cu increderea in sine scazuta este accentuarea amintirilor negative si "impacarea" cu gandul ca "Numai mie mi se putea intampla asa ceva... ". Specialistii spun ca aceasta este una dintre capcanele care adancesc problema. Tot ce trebuie sa faci este sa iti controlezi gandurile si emotiile, printr-un procedeu foarte simplu.

Data viitoare cand o amintire neplacuta iti invadeaza mintea, sterge-o. Sterge mental toate culorile care insotesc imaginile din minte, pana ce ajung sa fie numai alb si negru. Gandeste-te apoi ca toata imaginea se micsoreaza, pana ce ajunge sa fie cat un punct. Inlocuieste-o apoi cu imaginea plina de culoare a celei mai importante reusite din viata ta. "Indepartand culoarea se elimina emotia, iar prin micsorare i se reduce intensitatea", explica pentru fitnessmagazine.com psihologul Tim Ursiny .

Tu, pe primul loc

De cate ori nu ai acceptat sa faci ceva numai pentru ca ti-a fost jena sa refuzi? Daca raspunsul este "de foarte multe ori", inseamna ca ai nevoie de o schimbare. Persoanele dispuse intotdeauna sa ajute, dar care isi ofera ajutorul chiar si in cazul in care propria stare de bine este afectata, incearca in mod inconstient sa isi repare anumite probleme emotionale facand asta. Femeile sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere, iar daca sunt si mame pe deasupra, tind sa isi extinda comportamentul protector pe care il au fata de copii si asupra altor persoane din viata lor care nu au in mod deosebit nevoie de protectie.

De aici si pana la tot felul de probleme nu mai este cale lunga. Astfel de femei ajung uneori sa fie folosite, de cele mai multe ori neintentionat, de persoanele ceva mai "profitoare" din viata lor, fie ca sunt copii (dar care au trecut de varsta la care au nevoie permanenta de ajutorul mamei), frati, parinti, prieteni sau colegi.

Inainte de a accepta sa ajuti pe cineva, gandeste-te cum iti afecteaza tie viata. Esti nevoita sa anulezi o vizita pentru a-i face un serviciu unei prietene? Ramai in urma cu propriile proiecte daca iti ajuti colegul de munca? Nu ceda presiunilor de tipul "Am nevoie urgenta de ajutorul tau!". Cand auzi asta prea des, inseamna ca e o problema la mijloc. Sustine-i pe cei dragi, ajuta-i, dar cu masura!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu